Friese wortels

Friesland waakt over een oude en rijke geschiedenis. Frisia strekte van Zeeland tot aan Denemarken, kende vele koningen, rituelen en krachtplaatsen. En zelf daaronder zit een lang vergeten rijk van magie. Een magisch volk van tovenaars wat is neergestreken op Europa sinds de ondergang van Atlantis. 

Deze geschiedenis is een belangrijk onderdeel van het erfgoed van Nederland, maar gek genoeg weten we er weinig van. Weinig hierover is ons geleerd op school

Het Friese volk is net als vele andere oervolkeren ontheemd, gedemoniseerd en onderdrukt. En worstelen door collectieve gebeurtenissen nog steeds met het innemen van de ware plek.

Hieronder delen we een klein deel van onze reis van de afgelopen 8 jaren. Waarin we middels workshops, activaties en innerlijke reizen de eeuwen oude verhalen hebben opgehaald. En ons wortels hebben bevrijd.

De Friese wortel-reeks

Enige tijd geleden las ik een blog die ik niet meer kon loslaten. Het ging over een mogelijke oorsprong van het Friese volk, een verhaal wat het een en ander op zijn plek heeft gezet. Er wordt gesproken over een eiland onder Groenland met een half miljoen inwoners. Hier zou het zeevaart- en handelsvolk de Friezen vandaan komen. Er is niks bekend vanuit de overlevering en ik ken ook niet oude verhalen vanuit de voorouders, toch voelde ik dat er een kern van waarheid in schuilde.

1ste editie: Friese wortels – de Boom

De eerste editie van de Friese wortels is geslaagd. In een reis zijn we op zoek gegaan naar onze Friese wortels. We kwamen op een eiland met bergen, op uitgestrekte groene vlaktes zelfs op een Caribisch eiland. We hebben verschillende vormen van een ondergang ervaren, een sinkhole, een tsunami en ik zag een enorm gat in het water ontstaan, waar de berg en het eiland zo in verdwenen. Maar een conclusie was dat dit slechts de kant was van de fysieke 3d laag. Op een andere laag bestond het oer eiland nog steeds en is het weer tijd om daar mee in contact te treden. Het Friese volk was een wijs natuurvolk en werd volgens een donkere bezettende energie te krachtig waardoor er is ingegrepen. Met een opstelling hebben we ons bevrijd van drie onderdrukkende lijnen. Deze hadden te maken met drie verschillende tijden dat de Friezen werden onderdrukt. Toen kon er weer verbinding gemaakt worden met het oorspronkelijke Friese volk. Er is een brug geslagen om de wijsheid naar het nu te brengen. In een volgende opstelling ging het over schuld en verantwoordelijkheid. Een kracht was in het verleden begraven omvangen door dood. Deze is opgegraven. De wortels schoten nu in de grond en een boom werd zichtbaar.

2de editie: de Friese Saga – de Kosmos

In de tweede editie ging het vooral om de kennis naar het hier en nu te brengen. Er waren een aantal blokkades die ervoor zorgden dat de kennis niet kon stromen naar deze tijd, vooral gericht op het innerlijke kind. Ditmaal gingen we verder terug in de tijd en kwamen vele aan in een Caribisch uitziend gebied, maar ook een tijd die ons deed lijken op Atlantis. Daar was misbruik ontstaan in werken met technologie, en donkere energie kwam vast te zitten in de velden in wat zich nu uit in problemen met computers. Er waren bepaalde donkere poorten nog open omdat de poortwachter bang was geworden van een energie die binnen was gekomen. Eerst moest er vertrouwen komen voor we ons daarvan konden bevrijden. De wortels zakten dieper in de grond, en een rust kwam omhoog. We eindigden in een cirkel en de kennis uit de kosmos die ooit was gestagneerd, kon nu vrij naar de Aarde stromen. Deze verwarmde onze harten, en versterkte de aarding.

3de editie: de Friese Natuurwijsheid – Sjamanisme

De derde maand was er geen Friese wortels avond, althans niet fysiek op Aarde. Dit was een hoofdstuk wat we in ons zelf moesten gaan ontdekken. Iedereen zal zelf betekenis mogen geven aan zijn eigen puzzelstukje van dit geheel. Voor mij is hier een vorm uitgerold die ik na de 4de editie ook durf aan te bieden. Een manier die ik eigenlijk al langer gebruik, een begeleide meditatie die je naar de oorsprong van wonden en kwalen brengt. Ik zou het geen regressie noemen omdat die vaak afstemt op één leven. Ook wordt daar het leven zo ervaren zoals het was. In deze vorm kun je snippers van meerdere levens krijgen, ook kunnen er zaken worden recht gezet in het verleden, zodat ze geen belasting meer zijn voor het nu. We werken volledig in de energetische lagen, in de stilte.

De oude Friezen geloven dat alles in het leven een ceremonie is, en dat je niks hoeft aan te roepen omdat alles er al is. Het gaat om aanwezig zijn in dat bewustzijn. En vanuit daar handelen en spreken. Zo ontstaan de Friese ceremonies vaak in het moment, zonder voorbedachte of overgedragen vormen. Iets wat ook alleen kan werken als je verbinding met je hoger zelf sterk genoeg is. Daarom kan dit ook alleen wanneer de trilling van het collectief weer hoog genoeg is, zodat we kunnen resoneren met de kracht van de oude Friezen. Als je nog niet volledig op je eigen kracht vertrouwd kunnen rituelen je helpen om daar naar toe te werken. En dat is helemaal goed, mooi en waardevol.

Wat de conclusie was dat er rond het begrip sjamanisme veel verwarring en ook ongebelanceerd ego zit. Wij Nederlanders zijn ergens wat ontheemd en zoekende en hebben veel gaven en rituelen uit andere culturen opgehaald, om ons eigen roots te herinneren. Maar wat we dan wel eens doen is ons daarmee identificeren. De nuchterheid van de Friezen en Nederlanders is ons grote kracht, en daarom mogen we weer terug naar de eenvoud, wat is er in dit moment echt nodig?

De ware kracht van de Friezen is volgens mijn ervaring, Integriteit. En brengt alle misleiding terug naar de oorsprong.

4de editie: de Friese Oorsprong – de Sterren

Deze voorlopig laatste editie van de Friese Wortels was voor mij een van de meest magische. De Friezen nu gebonden aan Friesland woonden eerst veel ruimer. Sinds dat ik bezig ben met het herontdekken van de Friese wortels besef ik ook dat Friesland niet de kern, de oorsprong is van dit volk. Ik voel meer een verbinding met een plek hier verder vandaan, nog meer in Noordoostelijke richting. Wel leeft hier het gedachtegoed, de energie. Deze dag was om te ontdekken waar onze Friese oorsprong nou precies ligt. Ik had gevoeld dat ook in Friesland in de verschillende dorpen en steden andere energieën en families worden vertegenwoordigd. Die Friese wijsheid ligt diep verscholen in onze familielijnen, het is ook niet altijd te vinden in taal, rituelen of werkwijzers. De Fries draagt zijn kennis over in stilte, daarin ligt alle wijsheid verscholen. Net zoals mijn vader dan zegt dat hij niet spiritueel is, maar dan zie ik de verbinding met de natuur om hem heen: elementals, elfen en andere magische wezens, één met een sterke verbinding met de sterren, het land en het water.

Zoals sommigen weten mocht ik de provincies van Nederland koppelen aan de 13 Oerkrachten, de krachten die het Universum bijeenhouden en samen de eenheid zijn. Friesland is gekoppeld aan de 9de straal, de Tovenaar, de tijdreiziger. Friezen zijn heel goed in tijd, we kunnen de hele wereld sturen naar hun klok, en komen daarom altijd op tijd. De Tovenaar is ook de energie van de stilte, van een vormeloosheid die ons naar de kern en oorsprong van dingen brengt. Zo had ik al ontdekt dat in Fries sjamanisme niet de windrichtingen worden aangeroepen zoals de Qéros sjamanen uit Peru. De Fries leeft met de veronderstelling dat alles altijd al aanwezig is. Je hoeft je niet te beschermen, want alles mag er gewoon zijn. De Fries is integer, net zoals bij de kracht van de Tovenaar. Hij mag leren omgaan met zijn schaduwdelen, om uiteindelijk die naar binnen te halen en zo helemaal verlicht te worden.

In een geleide meditatie met drum en fluit zijn we op reis geweest door tijd en ruimte naar een stam of beschaving waar de kleur die wij dragen, de kleur van onze oorsprong op Aarde werd vertegenwoordigd. Hier in deze stam mochten we ontdekken wat onze rol is in de gemeenschap. Van een van de stamleden kregen we een geschenk, wat je weer verder op weg hielp. Ik kreeg van mijn stam een fluit om de verbinding te leggen met de sterren. Het was mijn taak om kosmische energieën middels sterren en constellaties te verbinden, en deze op Aarde te brengen. In een volgende stap ging de stam een ritueel houden, elke kleur en volk deed dit op zijn eigen manier. Middels dans, meditatie of een lied. Zo werd er een baken gebouwd dat er verbinding gemaakt kon worden met de ster waar het volk vandaan kwam, daar waar het vonkje van de ziel is ontstaan.

Deze energie werd opgehaald bij onze thuis-ster Polaris en landde in de stam ergens op Aarde. Bij de een was dit een fysieke oude beschaving, bij een ander juist één van etherische aard met luchtkastelen en luchtwezens. De energie werd middels die plek door de familielijnen heen begeleid naar het nu en lande wederom op een plek ergens op Aarde. Hier kon deze kleur verankerd worden. Ze was er een kleur die lande via Australië-Syrië-Engeland vlakbij Dokkum. Er lande één in Stavoren en één op Ameland. We stonden allemaal voor een energie, een kleur, en het was nu tijd om die met elkaar te gaan verbinden.

Eén van de personen kon niet helemaal bij haar stam komen en via een opstelling hebben we dat obstakel aangekeken wat in de weg zat. Dit had erg te maken met de oorsprong van het Friese volk. Zij had gereisd in andere werelden en dat was niet zo goed afgelopen. Toen ze haar delen had opgeëist, kon ze de verbinding maken met haar ster, en haar eigen kleur. Ze kreeg weer haar vleugels terug. Toen ze opnieuw verbinding maakte met haar stam werden we vervuld met blijdschap, ze was in verbinding en kon weer reizen. De Zwaan werd zichtbaar als sterrenbeeld en kracht. Het Symbool van Friesland. De zwaan kan portalen openen en door tijd en ruimte reizen. Dit is de kern en de taak van het Friese volk. In die stilte van het onderbewuste is de Fries namelijk met alles in verbinding. Hij is constant op reis. Ik besef me dat dat ook is wat ik doe, in het schrijven van het Handboek maak ik gebruik van Friese wijsheden en gronden, door in alle tijden beweging te brengen en kennis te vergaren. (Meerderen van ons waren de weken vooraf al in verbinding gekomen met de zwaan, het is ook het symbool op de Friese Boerderijen)

De Friezen zijn een onderdrukt volk en het is niet onze intentie boven andere te staan, we willen alleen in liefde onze plek innemen en onze kennis delen. Kennis die niet alleen van deze Aarde is maar afkomstig uit alle hoeken van het Universum. Mij wordt ook langzaam duidelijk dat dit één van mijn taken is, ik word langzaam voorbereid als vertegenwoordiger van het Friese land. Vaak zou ik weg uit Friesland, maar Friesland zorgt zo goed voor me. Ik krijg altijd alles wat ik nodig heb en ben blij hier te wonen. Velen die ik ken ervaren de energie hier als zwaar maar je wordt in Friesland vooral geconfronteerd met jezelf, Friesland brengt je naar binnen..

‘Ik wol graach ús heit, de skepper, betankje foar al it libben en alle geskinken dy’t wy krigen ha. Ik betankje ús mem, de ierde, foar alles dat wij noch krije meie.’

In nederige dank,
Jan Pieter

Hier een aantal blogs van verhalen vanuit de Friese Oerstam.

Tovenaarschap

Tovenaarschap

Steeds meer leer ik over mijn tovenaarschap, en de worsteling wat dat soms met zich meeneemt, met name mbt plannen. De tovenaar beweegt in het element ether. Ziet door verschillende tijdslagen heen, Hoort wat er werkelijk gezegd word. Als ik reageer op een vraag...

De 12 Activaties door Nederland in Vogelvlucht

De 12 Activaties door Nederland in Vogelvlucht

  ~ De reis van alle activaties in vogelvlucht ~ We zijn begonnen bij met de Moeder Draak in Amsterdam. Daar is een grote kristal onder de stad geplaatst in verbinding met de Oermoeder. Een grote Draak ligt nu rond Amsterdam die alle kleuren zend naar alle hoeken...

Wijk bij Duurstede – Dorestad

 

Ik was klaar in Amsterdam en zette de intentie om op mezelf te gaan wonen en voor het eerst in eigen onderhoud te voorzien. Na de jaarlijkse mannenweek schreef ik me meteen in bij leegstand-verhuur, en geloof het of niet, binnen een maand woonde ik in een villa. Wat een geschenk dacht ik, niet wetende wat daar voor groots op me lag te wachten.

De prachtige villa keek uit op het kasteel van Wijk bij Duurstede, en toen ik binnen kwam leek ik meteen tot rust te komen, maar niets was minder waar, de plek zoog energie. Het eerste weekend gaapte een goede vriend een sluier weg, en werd de geschiedenis van het huis zichtbaar. Een waar spookhuis kwam ten tonele. Dit werd al snel bevestigd toen ik op mijn slaapkamer opruimde en ik hoorde: “ben je boven Jan Pieter?” terwijl mijn huisgenote er niet was. Dit bleek later ook wel de heftigste kamer te zijn van het huis. In deze zolderkamer zonder ramen waren dingen gebeurd die het daglicht niet konden verdragen…

 Ik wisselde nog vaak tussen Diemen en Amsterdam, maar de eerste keren dat ik me aan het huis wou over geven, kwam ik in aanraking met duister van een kaliber wat ik niet eerder had ontmoet. Ik ben wel wat gewend en veeg regelmatig de grootste tuig uit het Universum, maar dit was donker van een nieuwe orde. Toen ik werd aangevallen riep ik die eerste nacht alles en iedereen aan die ik kon, maar niks hielp. Pas in de vroege ochtend toen het weer licht werd herinnerde ik me weer een opzegging en kreeg ik het weg, en voelde ik mij een soort Gandhalf van in de film lord of the rings; Sy Shall not past! Ik besefte me langzaam dat dit groter was dan dit huis alleen, het was een poort naar grotere collectieve, maar vooral nationale velden. In de opstelling in Amsterdam kwam ik tegenover het koningshuis te staan, en maakten zij soort van ruimte, en stonden zij hun onterecht verkregen plek weer af. Dit was wat zich hier liet zien, duister van een orde dichter bij de aarde. Ik kreeg weer ontzag en besefte me dat er plekken waren op aarde, waar ik nog niet klaar voor was om te zuiveren.

 Het was geen toeval dat ik op 1 september me liet inschrijven, dezelfde dag dat het Nationaal Raadsvuur van start ging. In het Raadsvuur worden de oorspronkelijke raden weer gestart, en worden we uitgenodigd op ons plek te gaan staan. Deze posities die eigenlijk soort van energiebewakers zijn voor een groter veld en stuk omgeving, zijn voor lange tijd bekleed door wat wij kennen als de adel, en die hadden hier gewoond. Dit huis fungeerde als kanaal om die velden te zuiveren. Want de adel had wel wat troep achter gelaten. Natuurlijk erkende ik ook hun pijn, angst voor te kort aan draagkracht, disconnectie met de natuur en het gewone volk. Angst voor verval en te kort aan geld, het was hier allemaal. Niet alleen in energie, ook in dolende zielen. Al snel liet de Baron zich zien. Hij speelde hierin een grote rol, waar ik later op terug kom. Hij stuurde mij weleens aan, en als ik niet oplette begon ik zelfs te praten als hem. Ergens stond hij voor een groter veld, symbool voor een lijn oude machthebbers, die nog niet helemaal hebben gekozen de eenheid te dienen. Zoals ik al zei waren dit de velden die we moesten gaan zuiveren, om het Nationale Raadsvuur te laten landen. Ik wist dat dit kasteel had te maken met het vernietigen van de Raden, het verbranden van de heksen, maar hoeveel ik hier gelijk in had kwam ik pas veel later achter.

 Gelukkig na een prachtige lezing in Friesland had ik zo’n groot veld bij me dat ik de spoken kon verjagen. Maar als we te lang van huis waren kwamen ze gewoon terug. Vele vrienden en klanten kwamen langs, en de een sloot een poort, terwijl de ander iets opruimde. Dit was niet alleen dienstbaar maar ook voor hun zelf. Voor ieder trok het huis een luikje open waar een initiatie van kracht in zat. Zo kregen we langzaam de zwarte magiër in zicht. Hij woonde waarschijnlijk op het kasteel, maar die was verbonden met dit huis. Hij had ook invloed op de barones, een vrouwelijke energie die op de achtergrond leek te zetten, maar later minstens of nog gevaarlijker bleke te zijn dan de baron. Zichtbaar werd hoe het kasteel als donker centrum fungeerde en in verbinding stond met de andere kastelen en villa’s van Utrecht. Het zwart netwerk wat met magie ons gevangen hield in het hoofd. Een strijd speelde zich hieraf tussen de vorige bewoners, een deel wou shiften een ander deel nog niet. Maar alles bleek een grote afleiding te zijn, van wat er werkelijk gebeurd was.

Na een paar maanden kwam ik erachter dat de friezen hier gestreden hadden tegen de franken. Niet te geloven, ik was verder aan het indalen in de Nederlandse geschiedenis. Deze plek werkte als een poort, om onze Nederlandse geschiedenis bloot te leggen. En dat begint natuurlijk met het erkennen van de Friezen in dit deel. Zoals ik a had gezien had het Vaticaan hier voet aan wal gekregen, en de nu bekende en geaccepteerde geschiedenis geschreven. Het ware de Franken en Aleander de Grote die dat hier bracht. Maar nu kwam het donkere ongeziene stukje, een belangrijk onderdeel om deze plek eindelijk tot heling te brengen.

 Eerder die week kwam ik tot de conclusie dat Nederland een deel van de geschiedenis en daardoor wortels mist, waardoor we zoeken naar kennis uit andere delen van de wereld. Toen ik met een vriend uit Australië hier na ging kijken, konden we zien dat er een zwart gat zat in de geschiedenis. Ergens in het begin tot eind middeleeuwen. We dachten dat dit met de pest te maken had, maar de waarheid was nog luguberder. Wat we zagen was dat de oorspronkelijke bewoners van deze regionen een rustig handelsvolkje waren. Een volk met open hart. We rezen terug naar rond de geboorte van christus en konden zien dat ook het volk van hier hielp met het landen van de christus energie. Maar toen de romeinen kwamen, de bully’s van het jaar nul, moesten wij net wat te snel volwassen worden. We misten een stap in onze evolutie, en ergens kwam angst in onze basis. Ook werden onze kinderen meegenomen als slaaf, om te vechten voor het leger. Vanaf toen handelden we vanuit angst, en was dat de onderliggende intentie van vele creaties. Zoals bijvoorbeeld het geldsysteem.

Nu ging de ontwikkeling in razend tempo. Dat weekend erop kwam ik bij een goede vriendin. Ze vroeg hoe het was in het huis, en toen kwam de aap langzaam uit de mouw. Een poort met dolende zielen werd zichtbaar. Wat bleek, een donkere orde is hier werkzaam geweest, en die heeft zoveel mogelijk bloed vergoten op en rond deze plek, daar waar ik woonde! Het plan erachter was een donkere poort te creëren waarin zielen vast kwamen te zitten, en mijn komst in dit huis, activeerde dat weer. Een generaal die de opdracht had deze plek te beschermen, werd aangestuurd door de baron. Het was een duister ritueel.

 Nu we dit langzaam rechtzetten kwam er meer van de geschiedenis boven. Dorestad was voor lange tijd het centrum van het oude Friesland. Vanuit hier dreven ze handel over de hele wereld. Ik woonde gewoon in de oude hoofdstad van Friesland! Niet te geloven!

 Ook al was alles gezien, er bleef nog veel gedoe rond om het kasteel, en het bleef soms dweilen met de kraan open. Drie dagen voor mijn vertrek op dag van het raadsvuur kwam er eindelijk een soort van stop aan dit geheel. Drie maanden lang veel energetisch gewerkt, best wel een beetje afzien, slecht slapen en constant in zware velden bewegen was ik het zat. Gelukkig konden we in de ceremonie buitenshuis tot een soort van einde komen. We verbranden een gevonden boekje van de adel en het hele huis werd leeggezogen. Bij alle ceremonies en workshops stonden ze daar te kijken, wat die gekke sjamaan allemaal uitspookte. Eik ik was me bijna gaan identificeren met de constante zwaarte hier in het huis en rond wijk. Ze werden allemaal in het boekje gezogen en wederom viel er een soort van rust over het huis en het kasteel. Zou dit dan de laatste stap zijn?

Nooit eerder zat ik in zo’n langdurig zuiveringsproces, maar ja. Misschien ook wel. OP andere plekken heb ik langer gewoond, maar was ik minder bewust van wat ik allemaal deed. Toch was dit van een soort nieuwe orde.

We Dutch people seem to have no heritage. What is our origin? Interested in the Native American traditions, Maya teachings and the religions of India, we are being triggered in finding our own roots.

What are those roots? Can we still track it down? How far do we need to go back to find our original heritage?

 

The 13 Wizards Tribes of Western Europe
(from Frisian perspective)

The victors write history, so a lot of information is lost with every shift of power. Within a few generations, truths can turn into myths. With that blurring of facts, our roots became clouded. The storylines of our tribes have been broken, and with it our connection to our origins. 

But nothing has been lost, all stories, knowledge, songs, languages and tribes have been preserved. Stored in the stones, passed through the trees. The process of awakening and retrieving information has begun. Exactly what this program is about.

We take you on a journey, in which we gradually expose more and more of our history. Besides informative, you travel energetically in unraveling the hidden past. So that you build up a distinction between personal themes and those of your ancestors or the collective. 

Step into this field of transformation and healing.
And empower more and more of the tribe, you originate from.

What this journey offers you

We, Jan Pieter and Frederieke van der Lijn, engage in a conversation in a accessible, homey feeling atmosphere. We both have Frisian roots and a background in shamanism, which contributes a energetic field of healing, insight and transformation. And this goes further, beyond the moment of our recorded conversations. We create together in a sacred space, which strenghtens the healing for ourselves, our ancestors and the collective field.

Al een tijd ben ik eens in de Chronique ofte historische Vriesland aan het duiken middels het boek “ het konings vaandel”

Het schijnt dat de oude Friezen een magisch koningsvaandel hadden, wat hen beschermde tegen zwarte magie. Een waar vrijheids symbool. Het vaandel zorgde altijd voor overwinning, kon het weer beïnvloeden en werd in het geheim bewaakt door zeven vaandeldragers. 

Vele koningen hebben jacht gemaakt op dit vaandel. Zoals koning Willem die ten strijde trok naar Stavoren, de toenmalige verblijfplaats van het vaandel.

Het beschrijft het verhaal van oude Friese koningen. Koning Friso 200 vc, koning Radboud, 800 en nog meer. Met dit Friese verhaal heb ik het niet alleen over de provincie Friesland, maar ook het huidige Holland, Utrecht, Zeeland, oost Duitsland en Denemarken.

Die Friezen hadden liever vrijheid dan zilver. En belangrijkste was hun eer en integriteit. Ze hadden voor lange tijd privileges, en alleen als de waarheid en vrijheid in het geding kwam namen zij de wapens. Ze wouden gewoon lekker in vrede leven. 

En er waren afspraken om zelf te kunnen beschikken over rechtspraak. Zo was er het veterecht.  De belangrijkste regel was die van openbaarheid. Een vete werd publiekelijk aangekondigd doordat een partij de vrede en vriendschap opzegde. Was je in conflict dan moest je dat bekend maken zodat er geen ondergrondse spelletjes kwamen. Geen gedoe met oneervolle moord door vergiftiging, maar eerlijke doodslag. Iedereen wist waar die aan toe was. En op het moment van verzoening (een kus) werd er eventuele aangedane schade vergoed. En was alle strijd in het verleden. En kon je weer handel met elkaar drijven.

Ook is er een term “tegenbinding” wat betekent dat je niet verlaagt tot het niveau van strijd van de tegenpartij, maar je eigen ethiek bewaakt. En op die manier het geen in goede banen leidt zonder en je eigen eer en omgangsvormen verloochent.

Het vaandel is voor lange tijd bewaard in het klooster van Stavoren, nu liggende in het IJsselmeer. Maar ook in de Spyker van Hemelum. Zelfs in de Grovestins in Koudum, de straatnaam waar ik geboren ben. ????

Wanneer de vrijheid van het Friese volk weer in het geding is zal het vaandel weer bovenkomen, om het volk te verenigen.

Mooi hoe magie vroeger zo’n belangrijk onderdeel was van het leven. Zouden de vaandel wakers, de witte mannen nog steeds in het geheim waken over het vaandel? Wij reizen binnenkort weer in onze Friese wortels, en zullen ditmaal ook dit verhaal van de vaandel onder de loep nemen. 

Het oorspronkelijke krijgerschap speelt zeker een rol, het koningsvaandel, de koningen en ethiek van de oude fries.

 

 

 

Het Fryske Vaandel

 

We hadden een waanzinnig mooie dag met de Friese Oerstam. Op het land van een in Surhuizum. De hele dag had een opbouw van persoonlijk voorouderlijk werk, tot collectieve opstellingen.

Het werk wat we doen gaat over de Friese Oerstam, maar ook onze eigen inheemse geschiedenis. Wij Nederlanders zijn vaak op zoek naar inheemse gebruiken, en kopiëren dat van over de hele wereld. Maar er zit ook wijsheid in de grond waar we leven. En deze wijsheid is dichterbij dan we soms denken. In al het voorwerk wat al gedaan is werd helder, dat de Friezen niet veel ingewikkelde rituelen hadden, ze riepen geen windrichtingen aan. Ze leven met dat wat er al is. De wind waait elke dag anders, en daarin meebewegen en de magie in het moment laten ontstaan. Dat is de grootste waarde van ons inheemse gedachtegoed. Iets wat heel goed past bij de nuchtere Nederlander. Geen poespas, maar gewoon beleven zoals het is. 

Koning Friso

De eerste grote opstelling ging over de eerste Friese koning van Europa. Koning Friso 200 vc. Het oereiland waar de Friezen vandaan kwamen was aanwezig. Een van de noordelijke eilanden van Atlantis. Het was na de ondergang, en de Friezen traden aan wal in Europa. Maar er leefde natuurlijk alleen andere stam, de Germanen. Hier worden de Friezen vaak mee verward, en in vele geschiedkunde zijn dit dezelfde stammen. Maar in wezen hebben ze een andere oorsprong.

Deze stammen zaten elkaar wat in de weg. Beiden waren bezig om de eigen cultuur en ruimte te beschermen. Het was een lange reis waarbij zwarte magie ervoor zorgde dat het kanaal van de Friezen was dichtgegaan. Deze magie lijkt zwart maar is in feite neutraal. Dit werd zichtbaar wanneer de tovenaar zijn plek innam. De Friese koning werd eindelijk weer gespiegeld door de her-verbinding met de tovenaar. De magie die ooit tussen de stammen als zwart werd ingezet werd neutraal. De tovenaar stond nog ineen diepe verbinding met het oereiland, en was in zachte verbinding met de Germanen. Die hun eigen wonden aan hadden te kijken.

De Germaanse stam zat voor lange tijd op de grond. Hun magiër zat vol schaamte. Toen ook hun Oerbron erbij kwam, kwam er meer bedding. Uiteindelijk kwam ook de koningin van de Germanen erbij, en kon het volk weer opstaan. De twee volkeren hadden nog wel moeite met elkaar, en het was aan de koning van de Friezen en de Koningin van de Germanen dat te overstijgen. Het was ook mooi zichtbaar dat dit ging om het mannelijke en vrouwelijke. De Friezen zijn meer verbonden met de hemel, het mannelijke de Germanen meer met de grond en de bomen, het vrouwlijke.

De Germanen en de Friezen hebben beide hun innerlijke werk te doen. En langzaam te wennen aan de gezamenlijke grond, die ze in Nederland met elkaar delen. De twee Oerstammen kwamen beide innerlijk in balans. En de strijd en projectie die op elkaar werd gericht loste langzaam op.

Het veld was gezet. De Friese poort was weer open. Alle tovenaars hadden hun eigen kanaal naar boven open, waardoor ook het gezamenlijke kanaal zichtbaar werd. Het kanaal van de Friese Oerstam. Het Friese inheemse wijsheid veld, wat gaat over integriteit en echtheid. Ook het verlangen naar thuis komen, en onszelf zien als een stam, een tribe. Vanuit deze hernieuwde kracht konden we gaan werken aan het Friese vaandel.

Het Fryske Vaandel

Die nacht droomde ik al over Willem van Alexander, dus mijn vermoedens waren dat het Friese vaandel was beland bij het koningshuis.

Net zoals in Engeland , hebben de huidige koningshuizen vaak de krachtvoorwerpen gestolen van de inheemse volkeren. Het Engelse koningshuis heeft de steen van de Schotten waar alle koningen op werden ingeedigd. Dus het was niet ver gezicht dat het eeuwenoude Friese vaandel, symbool voor Friese vrijheid ook al in handen was van het koningshuis.

Een klein stukje achtergrondinformatie.

Volgens de legende waren er zeven vaandel wakers, die alleen wisten waar het vaandel was. Dit ouwe vaandel van de Friezen was het symbool van vrijheid, eigenlijk de ziel van het volk. En de geen die het bezat, zou altijd oorlogen winnen, en vrij zijn. HIj was beschermd tegen zwarte magie. Al duizenden jaren zijn er verhalen over de verblijfplaats van het vaandel. En vele koningen hebben erop gejaagd. De reden van oorlogen, want als je het vaandel zou bezitten, zou je macht hebben over het Friese volk.

De opstelling begon met iemand die voor het Friese vaandel stond, en met koningin Beatrix. Het vaandel voelde zich koud en opgesloten. En Beatrix voelde geen angst, die had alles onder controle.

We stelden twee van de vaandelwakers op. Dit was rond het jaar 1300. Er waren innerlijke conflicten tussen hen. Voor lange tijd was het een symbool van vereniging, maar in de laatste fase van de ondergang was er verdeeldheid en verraad, en het werd het vaandel een oorzaak van onderlinge conflicten tussen de machtige families en dorpen van Friesland.

En doordat er minder verbinding was onder de Friezen glipte het vaandel weg, naar het koningshuis. Dit gebeurde rond het jaar 1600. Daar lag het veilig bewaard achter glas en grendel, waarschijnlijk nu gelegen in paleis huis ten Bosch. Woonplaats van Willem Alexander.

De vaandel wakers hadden eerst hun persoonlijke vetes op te lossen. Zodat er verbinding was. Ze richten zich weer op het Friese vaandel, wat uitschreeuwde om hulp. Al die tijd was het in handen van het koningshuis. Dit oranje vaandel, is misschien wel het symbool van Willem van oranje. Het gestolen vaandel van het Friese volk. De oranje kleur die geclaimd is door de koningen, is misschien wel de trofee, de gestolen vlag van het Friese volk. Wat het koningshuis macht gaf over het volk.

De twee vaandeldragers traden in verbinding en probeerden het vaandel terug te halen. Langzaam opende de poort die de hele dag al zichtbaar was. De sleutel die ik deze week in het bos had gevonden ging in het grote slot. Maar het vaandel zat stevig in de greep van het koningshuis.

Het vaandel schreeuwde letterlijk om hulp, maar de vaandeldragers en dus ook de Friezen hadden zich te verenigen. Te lang waren het groepjes met persoonlijke vetes. Ze hadden te verenigen. De andere vaandeldragers stonden op. Samen ontstond er voldoende bedding. De poort ging open en hij raakte uit de grip van het koningshuis.

De vaandels dragers verzamelden zich om het vaandel heen, en trokken het vaandel uit het de grip van Beatrix. Diepe tranen van ontroering. Een belangrijke stap. Het vaandel is terug, en werd langzaam weer in de standaard geplaatst. Hij mag weer vrij wapperen.

Het wordt steeds duidelijker, het Friese volk heeft te verenigen. En dan bedoel ik niet alleen de provincie Friesland, maar de Oerstam van Nederlandse tovenaars, wat uitstrekt van Zeeland naar Ost Duitsland.

Ze hebben samen te werken uiteindelijk met de Germaanse Oerstam en met de Franken. Dat laatste heeft nog een staartje. Toen de Franken bij Dorestad binnenkwamen zijn de Friezen geïnfiltreerd. Dit liet zich zien de week vooraf en werd bevestigd door iemand op de workshop die hier herinneringen van had. En schuld betuigde van de infiltratie. Er is magie ingezet om het volk van binnenuit te vernietigen, wat maakt dat elke beweging naar buiten, nog wordt gesaboteerd door innerlijke vetes.

Waarom is verenigen zo belangrijk?

Ooit zullen de Oerstammen zich verenigen. En zullen er vertegenwoordigers van alle kleuren samenkomen rond het grote vuur. Mensen die bewust staan in het voorouderlijke veld van hun stam.

Omdat te kunnen zal alles wat gebeurd is tussen de Oerstammen gezien, doorvoeld en erkend dienen te worden.En hebben de tovenaars ook als eenheid plek in te nemen. Naast alle andere stammen. Wij zijn in Nederland nog veelal eilandjes. Er is geen dak van elders wat alles samenhoudt. Er zijn geen mensen die als vertegenwoordigers kunnen worden ingezet.

Alle stammen hebben karma. Ze hebben andere volkeren misbruikt en onderdrukt, zo ook wij de Friezen. Karma op bestuur, wereldmacht en het geldsysteem. Hier heeft verantwoordelijkheid voorgenomen te worden op de inheemse gevoelslagen, dan kan het transformeren.

Voor iedereen die in het veld staat,impact heeft op grote groepen en mensen, is het van belang de schaduwen te erkennen. Zodat er een nieuwe beweging kan ontstaan, wat doortrilt in het voorouderlijke veld.

·      We hebben te verenigen

·      We hebben te stoppen met strijd en afzetten

·      We hebben zelf de wereld te bouwen waar we in willen leven

Dank alle betrokkenen voor deze mooie dag! Frederieke en ik zullen waarschijnlijk begin volgens jaar weer een dag organiseren. We komen in de tijd steeds dichterbij het nu. Uiteindelijk zal het geen voorwerk meer zijn, maar echt gaan bouwen aan de gemeenschappelijke geest.

 

 

 


De breuk tussen Holland en Friesland

In de afgelopen 8 jaar hebben we veel gewerkt op onze inheemse wortels met name het Fryske deel. We doorliepen de geschiedenis en opende de poorten die in de loop der tijd gesloten waren geraakt. Beginnende op het Oereiland van de Friezen, en langzaam ook het verhaal van Dorestad, de inheemse raden en het Fryske Vaandel. Nu komen we bij misschien wel de laatste en meest pijnlijke poort. De breuk tussen Holland en Friesland.

 

In deze reis kwam ik vaak tegen dat als ik over de Friezen sprak de Nederlander zich daar niet mee kon verbinden. De breuk was altijd voelbaar tussen hen die nog de taal spraken, en hen die Nederlands spraken. Fries zijn werd altijd gekoppeld aan de provincie. En tegelijk zie ik om me heen dat de Nederlander zoekende is naar zijn of haar inheemse wortels.

De diepte van onze wortels wordt aangeraakt door vele culturen die daar nog mee in verbinding staan. En tegelijk raken we ons zelf wel eens kwijt door dat te zien als voorbeeld van hoe inheems zijn behoort te zijn. Het Friese (lees Nederlands inheemse) gedachtengoed speelt een eigen en unieke rol in het geheel. En is uniek in zijn beleving van spiritualiteit.

 

Ja, het is altijd spannend om hier over te delen. Er zijn geen fysieke elders die ons naar voren schuiven. Er zijn (nog) geen raden die het Nederlandse inheemse gedachtengoed bedding geven. Al het werk wat we doen is ontstaan vanuit de verbinding met de onzichtbare wereld, de eeuwenoude voorouders.

Maar voor mij is het in de loop der tijd helder geworden waar het oorspronkelijke Fries zijn over gaat. Het tovenaar-en druïdeschap. Onze kracht gaat over integriteit. Het denken, spreken en handelen op een lijn brengen met je hogere zelf, met spirit. Daarin kunnen we vanuit onze oorsprong haarfijn voelen wanneer iets komt vanuit het ego, of wanneer het komt vanuit de adem van de grote geest. En dienend is aan het grotere geheel. Het hoogste goed van al wat leeft.

Onze oude ceremonies ontstonden in het moment. Het waren geen vooraf in gestudeerde rituelen, maar het volgen van de stroom in verbinding met spirit. Komt er niks, dan is er ook niks, dan is dat wat het is. Maar als die verbinding er wel is met spirit, ontstaan de magie in het moment, en is het alleen volgen. Dit zie ik terug in de identiteit van de Nederlander. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Geen uitbundige kleuren en fratsen, praktisch en functioneel. Plaats niemand op een voetstuk. En blijf altijd met beide benen op de grond. Voor mijn gevoel zijn we ons “inheems zijn” al meer aan het belichamen dan we denken. Maar omdat rollen, jasjes en identiteiten niet passen bij de tovenaar, blijft het onzichtbaar.

Terug naar de lijn van dit verhaal,

de breuk tussen Holland en Friesland

Willen we onze inheemse wortels claimen hebben we de geschiedenis te eren zoals die is. We hebben het Friese volk daar plek in te geven. Niet de provincie Friesland, maar het Volk. 

We hebben stil te staan bij het moment dat de Hollandse Friezen oorlog kregen met de huidige Friezen. Dat was het laatste moment van afsplitsing. En daarmee ook een breuk in onze wortels. De verhaallijnen, en de kracht van onze oorsprong.
 

In de vorige editie kwamen we erachter dat het 2000 oude Friese Vaandel in handen was gekomen bij het huidige Koningshuis. De van Burens. En de oranje kleur van het koningshuis misschien wel refereert aan het Friese Vaandel. Niet vergeten dat de Leeuw, het symbool van koningschap terug te vinden is in de hoofdstad van Friesland; Leeuwarden. Er is een moment in tijd geweest dat de lage landen niet meer geregeerd werden door Friese Koningen, maar door het huidige koningshuis, wat een adellijke achtergrond heeft. Afkomstig uit het Frankische en Romeinse rijk.

Deze laatste oorlog is het moment dat de provincie Friesland zijn privileges kwijtraakte. Dat wat voor de oude Fries altijd de hoogste waarde was, vrijheid om te doen en spreken wat klopt, werd hierdoor langzaam ingekaderd. We werden onderdeel van de grote adellijke machten in Europa. Raakten beschikking kwijt over onze grond, onze vrijheid, ons spreken en handelen. En langzamerhand ook ons geloof. De kerk en adel sloop binnen