Doggerland – de benen van Frisii

Vorig jaar doken we met Unwritten History in het verhaal van de Friese Oerstam, niet wetende dat we terecht kwamen bij alle broeder en zuster stammen van het Friese volk. Dat was blijkbaar nodig om zelf tot heling te komen. Die reis begon met de Gaul, de wakers van tijd en geschiedenis, een magiër met blauw beschildert gezicht. In drie maanden deden we bijna alle 13 stammen aan. De Schotten, Noormannen, Katharen, Franken, Kelten etc.

Op mijn surfvakantie in Frankrijk kwam ik per toeval terecht in het gebied van zo’n vergeten stam. De naam van het oude gebied is Aquitani, afkomstig van het Latijnse woord water. Deze stam stond in verbinding met de maan, voeding en het water (niet gek dat dit later de bekendste wijnstrijk ter wereld is geworden). Tussen het wildkamperen en surfen had ik niet heel veel tijd en ruimte om de geschiedenis te verkennen, maar in een van mijn nachten kwam ik terecht in een oud verhaal. Ik zag een heks die was verbannen, vastgezet in een diepe kuil. De mens was bang voor haar omdat ze enorme krachten had. Ze kon watermassa’s verschuiven, en enorme stormen aanroepen. Zij liet zich weer zijn tijdens de dag over Doggerland.

Een stukje voor geschiedenis…

Al jaren zijn we bezig met de gronden van het Friese volk. Kwamen op verschillende eilanden uit in de Atlantische oceaan. Achteraf gezien was dit meer mannelijk, gericht uitlijning en magie, de tovenaars. Maar in dit nieuwe verhaal zat veel vrouwelijkheid. Na het onlineprogramma van Unwritten History kwamen we uit in Doggerland. En opeens grondde alle energie. We voelden paradijs, leven in gemeenschap. Nu was het tijd om hier in te duiken. En dat wat nog verborgen was in tijd en ruimte boven te halen.

In de voorbereiding kwam ik tegen dat we Friezen geen benen hadden. We hebben ook maar een woord voor het hele onderdeel: Fouatten. Ik kom soms ook maar moeilijk in beweging, moet altijd door wat lagen heen. Ik stuitte op een documentaire over een tsunami in Japan, waar 150.000 mensen in een klap het leven lieten. Er waren daar vele verhalen geregistreerd over spoken, zielen die niet goed waren over gegaan. Zelfs een enorm financieel gat bij taxi-chauffeurs, omdat er iemand in stapte maar verdween als ze op bestemming kwamen. Het raakte in mij een diepe laag. Ik maakte contact met een overstroming die van de een op andere dag een heel stuk land wegspoelde. En veel zielen van mijn voorouders die niet waren overgegaan. Een reden waardoor ik en ons volk bezieling in onze benen mistte.

Het thema verstrikkingen liet zich ook zien. Als je iets mist, zoek je dat buiten jezelf. Zo leun je op de ander. Je bent samen een. Dit gebeurdde in families, maar ook met andere stammen. In de loop van de dag, na de meditatie en opstellingen bewogen we daar doorheen totdat we uiteindelijk konden gaan werken met de oorsprong. De ondergang van Doggerland.

De heks kwam weer in zicht. Meester over de elementen water en lucht, nam ze ook macht over het 5de element ether. Een tovenaar die met vuur en aarde was verbonden was ze mee in strijd geraakt. In de meditatie kwamen drie werelden naar boven, waar dit heeft plaatsgevonden. De bovenwereld, mooie pastelroze en gele kleuren. de Middenwereld van de bomen, en beneden wereld van zand en stenen. Ze had ontdekt dat je via de bomen het weer kon manipuleren. Ze stond buiten de gemeenschap, was vreemd, en verheven. Later ook verstoten. Maar langzaam kon ze verantwoordelijkheid nemen voor de gebeurtenis, en liet ze het water terug stromen uit de aarde. Een immens gevoel van warmte en aanwezigheid werd voelbaar in de basis en bekken. Het vrouwelijke deel van de Friezen werd weer voelbaar.

Alle elementen verzamelden zich, en de benen van de friezen konden langzaam op eigen kracht gaan staan. De overtocht naar Europa werd opnieuw gedaan, maar ditmaal kon alles mee. Nou ja, bijna alles. De tempel, een stap-piramideachtige constructie bleef achter. Een verdriet kwam boven dat niet alles mee kon. De elfen namen de essentie van de tempel mee. Om op het juiste moment opnieuw te verbinden aan een plek in Nederland.

In tegenstelling tot de oereilanden van Frisii, die meer Atlantisch en mannelijk zijn. Voelde Doggerland meer vrouwelijk en lemuriaans. paradijselijk. Ontzettend dankbaar dit gevoeld te mogen hebben, en weer een stukje van de puzzel is compleet. Tot het volgende avontuur!!